Minggu, 22 November 2015

Rinitis alergi dan Homeopati

Rinitis alergi dan Homeopati

Hidung berlari, bersin tidak berhenti-henti, kerengsaan hidung dan tekak, mata gatal dan sensasi demam adalah beberapa ciri-ciri alahan hidung. Hampir setiap seorang daripada kita mengalami set seperti gejala sekali-sekala. Tetapi dalam beberapa orang, keadaan ini agak teruk dan kekal untuk jangka masa panjang membawa kepada resdung. Itulah sebabnya merawat alahan hidung perlu dilakukan dengan tepat dan dalam masa. Tetapi apa yang menyebabkan ini jenis alahan yang teruk? Mari kita lihat-

Penyebab faktor alahan hidung:

(1) Hidung polyps- ini kecil untuk bengkak mukosa sederhana pada septum hidung. Polip kadang-kadang boleh berdarah juga. Ia telah melihat bahawa pembangunan polip membawa kepada jangkitan berulang dan alahan menjejaskan mukosa hidung.
(2) menyeleweng hidung septum- sisihan Little dalam septum hidung boleh dianggap sebagai sebab atau kesan selesema berulang. Ini biasanya menyebabkan blok hidung dan jika tidak dirawat boleh menyebabkan resdung.
(3) kepekaan berlebihan kepada angin sejuk atau sejuk perkara-ini tidak boleh dimasukkan dalam faktor-faktor penyebab tetapi pencetus untuk rinitis alergi. Pendedahan kepada udara sejuk dan kering yang berlebihan membawa kepada penurunan dalam kecenderungan ramai orang. Suhu rendah juga baik untuk virus berkembang dan menyebabkan selsema berulang.
(4) Mana-mana faktor alahan lain boleh memberi kesan kepada orang yang berbeza seperti minyak wangi, berbau mawar, makan ais krim atau berkeliaran di matahari. Pencetus alahan berbeza dari seorang ke seorang.

Apa yang boleh dilakukan untuk mengelakkan rinitis? Homeopati boleh membantu?

Sudah tentu mengelakkan pencetus boleh membantu seseorang mendapat kawalan ke atas mantra alahan. Tetapi adakah mungkin selama ini? Seorang pekerja di kilang kapas jika mengalami rinitis kerana terhidu benang kapas minit di sekelilingnya, dia tidak boleh berhenti kerja pasti! Itulah sebabnya homeopati percaya kepada kecenderungan semula jadi. Pencetus ini adalah semata-mata luar. Tetapi terdapat beberapa kekacauan dalaman kerana yang orang yang mendapat mudah terdedah kepada pengaruh luar ini. Kekurangan imuniti optimum ditangani oleh ubat-ubatan homeopati dan itulah sebab mengapa homeopati amat berjaya dalam menyediakan penyelesaian secara kekal untuk alahan hidung dan resdung sama.

Perkara-perkara yang perlu dan tidak perlu dilakukan dalam kes-kes alahan hidung mengikut homeopathy-

Penindasan selsema dengan dos yang tinggi ubat konvensional membawa kepada serangan berulang. Apabila anda menggunakan pengantin lelaki untuk membersihkan bilik anda, adakah anda menolak semua debu di sudut bilik atau mengumpul dan buang? Ia adalah akal bahawa jika anda menolak ke sudut bilik itu, dalam masa terdekat debu akan tersebar di seluruh bilik lagi dan menjadikannya kotor. Sama halnya dengan penyakit ini memberi kesan kepada badan anda. Jika anda menyekat penyakit ini, di mana ia akan pergi? Ia akan kekal dalam keadaan tidak aktif dalam badan dan meluahkan dirinya lagi apabila badan itu memenuhi mana-mana daripada pencetus alahan. Ubat-ubatan homeopati bagaimanapun melalui prinsip "seperti penawar seperti" merangsang tenaga penting dan imuniti bagi meningkatkan keupayaan badan untuk menangkis alahan lanjut dan jangkitan.

Ubat-ubatan perlembagaan yang terdapat dengan mempertimbangkan aspek-aspek fizikal, mental, dan emosi seseorang individu hanya boleh membawa dia di jalan pemulihan kekal dari orang-orang mantra alahan. Bukan sahaja ubat-ubatan ini menampung masalah alahan tetapi juga memberikan kesihatan yang terbaik pada semua pesawat, kerana ia merawat pesakit secara menyeluruh dan bukan hanya penyakit beliau!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar